maandag 10 augustus 2015

Vakantie Tsjechie deel 4: Vrije woensdag en bezoek Militair Technisch Museum Lešany

 Vrije woensdag en bezoek Militair Technisch Museum Lešany

Woensdag besloten wij met zijn allen dat wij een vrije dag verdienden. Ikzelf ben veel te rusteloos voor dat soort momenten, dus terwijl de kinderen bij mijn broer en mijn papa beleven, besloten mijn man en ik toch even snel Rataje nad Sázavou aan te doen. Eigenlijk alleen voor de kleine buurtsuper, maar ons kent ons. Wij stopten toch maar eens even bij het infocentrum. Verscholen achter muren.....Typisch Tsjechisch....aan de deur hing een bordje met de tekst:

 "chybějící v 45 minut"

 (terug in 45 minuten)

Er stond echter niet bij wanneer men vertrokken was....met andere woorden....het konden een lange 45 minuten gaan worden. Er stonden al mensen te wachten en na een half uur hebben wij het dan maar opgegeven. Natuurlijk wel wat foto's gemaakt want achter elke hoek schuilt iets moois. (vooral in de sluiproutes van de bewoners zelf ;) )
Bezoek Militair Technisch Museum Lešany 


Donderdag was een hele belevenis voor ons allemaal. Mijn papa en ons gezin besloten om met de trein naar Lesany te trekken. Hier ligt een Technisch Militair museum. Een niet zo'n bekende als bijvoorbeeld het militair museum in Praag, maar ook zeker de moeite waard. Wil je trouwens toch ook Praag eens bekijken, een citytrip naar Praag is ook zeker de moeite.


De treinreis heen was geweldig. Een klein stationnetje midden in het bos van Malovidy was de opstapplaats. De kinderen opgewonden en wij eigenlijk onder de indruk. Als wij niet op internet hadden gekeken hadden wij nooit gedacht dat dit bankje, met een klein naambordje, een station zou zijn. Maar gestaag kwamen er meer mensen, dus wij zaten goed. Even later kwam de trein al aan. Twee wagons....met getoeter....dat zouden wij die rit nog heel vaak horen....

Bij elke overgang werd er hard getoeterd wat de kinderen uiteraard hilarisch vonden. Zelf vond ik het ook wel grappig. Het uitzicht in de trein is zo mooi, je komt op plekken die je anders niet ziet. Ik wil iedereen aanraden minstens 1 keer een boemeltrein te nemen in Tsjechië. Het is ook nog eens spotgoedkoop. Wij betaalden met ons achten nog geen tien euro voor een retourtje!! Het treinpersoneel sprak geen Engels of Duits en toch waren ze zo vriendelijk ons met handen en voeten (en met mijn minimale kennis Tsjechisch) uit te leggen waar wij moesten overstappen en welke "vlak" wij dan moesten nemen. De heenreis was een succes (in tegenstelling tot de terugreis haha)

In Lisany aangekomen moesten wij even kijken welke kant wij op moesten. De weg vragen, een kleine ramp, maar met de woorden "most" en "levý" wist ik in ieder geval dat wij de brug links over moesten. Vanaf daar stond het aangegeven. Een stukje verder wandelen dan de aangegeven 500 meter maar ok....we hadden toch weer wat prachtigs te zien.Het Technisch Militair museum is niet overdreven groot, op een halve dag heb je al veel gezien, maar het is een leuke uitstap om met te trein te doen en het uitzicht tijdens de wandeling van pakweg 10 minuten is adembenemend.

Het museum werd geopend in 1996 op de voormalige artillerie barakken. Het museum bevat 350 verschillende historische tanks, motorfietsen, vrachtwagens, kanonnen en staan uitgestald in zeven hallen, zes verschillende mooie overdekte ruimtes maar ook in de buitenlucht zijn er tanks te vinden. Zelfs een tank, waar kinderen kunnen spelen, aan het terras. Al deze voertuigen dateren van tussen 1890 en het heden. Een echte blikvanger: Merkava MK I tank gebruikt door het Israëlische leger!
Tijdens het hoogseizoen zijn er ook nog verschillende demonstraties en shows te zien.


Natuurlijk vonden de kinderen het prachtig, ze hebben wat rond gerend, borden gelezen en afgespeeld. Er is een super leuke hal....hierin wordt een slagveld nagespeeld, met geluid en licht. De jongsten vonden het wat eng....het verrassingseffect op het eind was ook nogal ... ehh... schrikken ;).

Na veel informatie opgeslorpt te hebben en een stel vermoeide kinderen toch echt met de trein terug wilden (die om kwart voor vier zou vertrekken) wandelde wij op ons gemak terug. Wij hadden tenslotte nog een uur de tijd....maar natuurlijk zagen wij onderweg weer zoveel moois dat wij op het nippertje na de sarcastisch toeterende trein mistte....
Toen begon het lange, lange, saaie wachten. Niets was open, drinken was op en een eenzaam station met een stel eenzame toeristen was het gevolg....Heel lang wachten later kwam dan eindelijk de trein. Vol goede moed stapte wij in. In het tweede station stonden wij eventjes stil....er werd drinken gehaald voor de machinist. Niet zo bijzonder eigenlijk.

Bij het overstappen hadden wij uiteraard ook de trein gemist, dus even rondgeneusd in het prachtige stationnetje en lekker gegeten bij het aanpalende restaurant. De onderstaande foto's laten duidelijk zien waarom je in dit land nooit uitgekeken raakt.
Eenmaal vlak voor Sázava brak toch echt mijn klomp. Ik weet wel dat veel Tsjechen leven onder het motto: "Wat vandaag niet af komt, zien we morgen wel weer..." maar dat men midden op het spoor even komen aankondigen dat het tijd voor PAUZE is en ze een half uur gingen stilstaan, daar moest ik zelfs even van slikken. De andere reizigers vonden het blijkbaar niet zo vreemd, ze knikten een keertje en gingen verder met lezen, slapen of rondkijken.

En warempel....de machinist en conducteur stapte vrolijk uit, rookten zich een sigaret en aten zich een boterham. In de trein was het vreselijk benauwd dus besloten wij ook maar uit te stappen, een sigaret te roken en naar het vrolijke Tsjechisch gebabbel te luisteren....de tijd ging voor ons volwassenen snel voorbij...maar de kids waren nu toch wel echt moe en wilden toch echt door. Al vonden zij het natuurlijk ook mega prachtig om tussen twee stilstaande treinen op het spoor te staan, dat maak je in België of Nederland dus echt niet mee!!

Maar, na precies een half uur vertrokken we weer en twee stationnetjes later eindigden wij weer waar wij waren begonnen. In het donker en met waggelende kinderen die die nacht heel goed sliepen....

(verbaasd gezicht....er was net verteld dat het tijd was voor pauze)


Wordt vervolgd: Tjechië vakantie deel 5: Terugreis, Karlovy Vary en onze eerste vakantieplek Cheb.Geen opmerkingen:

Een reactie posten