Tsjechië: Zuid BohemenZuid Bohemen oftewel  Jihočeský kraj

 

Het Tsjechische gebied, Zuid Bohemen, is gelegen in het Zuidwestelijke deel van het land. Het grenst aan zowel Oostenrijk als Duitsland. De Tsjechische gebieden Moravië aan de Oostkant en Centraal-Bohemen aan de Noordkant omsluiten dit prachtige historische en veelzijdige gebied.  De hoofdstad is České Budějovice.
 

Zuid Bohemen: Natuur en klimaat.


Het gebied kent, net als de andere delen van Tsjechië, een heel veelzijdige natuur. U vindt hier niet enkel de berglandschappen maar tevens ook vrij veel bos. In het Zuiden vindt men bijvoorbeeld het welbekende Boheemse Woud (ofwel Sumava). Hier wisselt het landschap in extremen af. Van ruige bergen met veel verschillende bossen, beekjes en riviertjes naar heuvels, velden en meren.
Het gebied is dan ook vooral bekend vanwege de vele meren waarvan het Lipnomeer waarschijnlijk de belangrijkste toeristische trekpleister is. 

Naast dit alles zijn er ook uitgestrekte velden en een pracht aan beplanting te vinden. Mensen die van de natuur houden maar evengoed ook van een uitstapje zijn hier zeker op hun plek. Rust, ruimte en bebouwing worden prima afgewisseld.

Zuid Bohemen heeft een landklimaat. Dit heeft als voordeel dat men eigenlijk zeker kan zijn van een warme zonnige zomer en een koude winter. Een gebied wat mooi is in alle jaargetijden.

 

Zuid Bohemen: Bezienswaardigheden, steden, cultuur.

 

Door de eeuwen heen heeft deze streek heel wat historische waarde opgebouwd. Zo zijn er enorm veel bezienswaardigheden te vinden. Denk zeker aan de kleine, pittoreske dorpjes, de vele monumenten en historische gebouwen. Er staat zelfs een sprookjeskasteel! (Hloboka nad Vltavou). 

Grote historische steden die vol staan met kunst, cultuur maar ook leuk zijn om te winkelen zijn: 

Tabor: Een zeer belangrijke stad voor Tsjechie. Het  werd opgericht in 1420 door de Hussieten en nog steeds heeft deze stad de invloeden van deze tijd bewaard. De stadsmuren zijn er nog, het Kasteel (ouder dan Tabor zelf) en een gezellig centrum. Het centrum van het oude gedeelte valt overigens onder monumentenzorg en is dus echt beschermd. Een prachtige, veelzijdige en vooral interessante stad.

Cesky Krumlov: Een stad boordevol middeleeuwse architectuur. Sommige mensen vinden deze stad vergelijkbaar met Praag, echter is in mijn ogen Cesky Krumlov iets verfijnder. Er is een prachtig ronddraaiend theater, koetsen die u door de stad leiden en een echt slot dat dateert uit het jaar 1235. Dit slot is niet te missen, op elke hoek vindt u een cilindervormige toren waarop weer een ander torentje staat.

Ceske Budjovice: Vooral bekend om haar pivo (bier). Het Budweiser bier komt hier tenslotte vandaan. Toch is er nog veel meer te beleven. Het centrum heeft een groot hart boordevol monumenten, musea en oude gebouwen. Apart is het vierkante plein met de arcades. Natuurlijk bevindt zich hier ook het bekende planetarium, maar de stad heeft dus duidelijk meer te bieden dan bier en attracties. Een bezoek waard!

Uiteraard zijn er enorm veel verschillende plekken die de moeite waard zijn. Zuid Bohemen is een van de belangrijkste toeristische gebieden van Tsjechië. Telc bijvoorbeeld is ook een enorm mooie stad. Daarnaast Trebon wat beschermd wordt door het UNESCO Natuurfonds. 

Vergeet vooral niet rond te rijden en de kleinere dorpjes eens te bezoeken. Vaak vindt men hier nog echt authentieke gebouwen, wegen en nog veel meer.(foto phill. nl)


 Geen opmerkingen:

Een reactie posten