Typisch Tsjechisch Gerecht

Voorstelling van een typisch Tsjechisch gerecht.

Tsjechië kent meerdere interessante gerechten, voornamelijk vleesgerechten, maar dit is een van de gerechten die ik zelf graag eet.

Bramborak

Bramborak is een soort aardappelpannekoek en wordt veel gegeten in Tsjechië. Bij alle evenementen of markten vindt met wel en stand waar ze deze lekkernij verkopen. In de verschillende streken kan het een verschillende naam hebben maar de officiële naam voor deze aardappelpannekoek is Bramborak.

Bramborak kan je heel gemakkelijk zelf maken. Het is een goedkoop gerecht wat snel klaar is en wat bovendien vegetarisch is. Het beste recept, waarbij hij niet te vet is, vond ik op de website van Praag-Nu. Het recept komt officieel uit een kookboek wat werd uitgegeven in 1983 en geschreven werd door J. Fialova en K. Styblikova. Eigenlijk dient het gebakken te worden in reuzel, vet of ganzenvet maar dit recept gebruikt de plantaardige variant.



Ingrediënten:
* 6 grote aardappels (schillen en rauw raspen)
* 1 kopje melk
* 2 eieren
* 1 tl marjolein
* 1 mespuntje peper
* 1 teentje knoflook
* snufje kummel
* 1 tl zout (of minder)
* 6 el bloem
* vet (volgens het oorspronkelijke recept, beter is om olijfolie of zonnebloemolie te gebruiken) 

 
Benodigdheden:
* Rasp
* koekenpan
* knoflookpers

Bereidingswijze:

1. Rasp de gewassen en geschilde aardappels
2. Giet de melk erover (dan verkleuren ze niet)
3. Roer door dit mengsel de geperste knoflook, zout, marjolein, peper, kummel
4. Kluts de eieren erdoor
5. Roer de bloem erdoor
6. Verhit de olie in de pan en giet het vloeibare deeg erin
7. Goed doorbakken tot de pannenkoek krokant is.

Lekker met appelmoes, vleesgerechten, ketjup (zo kregen wij ze in Pilsen) en als aardappelvervanger.