Tsjechië: Het Reuzengebergte.Tsjechië: Het reuzengebergte.


Het reuzengebergte van Tsjechië is een prachtig gebied grenzend aan Polen en een klein deeltje aan Duitsland. Dit gebied is waarschijnlijk het meest bezocht door toeristen. Niet zo gek, deze plek is adembenemend mooi en is zowel in de zomermaanden, als in de wintermaanden interessant. 

Dit is het hoogst gelegen gebied van de Tsjechische Republiek en tevens ook de grootste. Velen hoge bergen, diepe dalen en bossen sieren deze streek. Het hoogste punt is de Snezka, deze ligt op ongeveer 1602 meter hoogte en het laagste gebied, een diep dal, ligt op 263 meter. Het Reuzengebergte is eveneens sinds 1959 een beschermd Nationaal Park en is onderverdeeld in 12 prachtige natuurgebieden.Geschiedenis van het Reuzengebergte in Tsjechië.

Volgens de legende heeft het gebergte deze naam gekregen vanwege de aldaar wonende reus Rübezahl.  (De locals noemen hem Krakonoš).

Sinds de jaren negentig is dit gebied onder de aandacht gekomen van de toeristen. Dit uiteraard vanwege de diversiteit en de pracht en praal van enigszins de rotsformaties en anderzijds de flora en fauna. Maar natuurlijk ook door de historische schoonheden en steden die zeker de moeite waard zijn.
Het is het kleinste hooggebergte van heel Europa en door de ligging in het midden van Europa heeft het een vrij extreem klimaat. Warme zomers en zeer koude winters.

Activiteiten in het Reuzengebergte.


Door de diversiteit van het Reuzengebergte valt er ook veel te beleven. Er zijn honderden wandelwegen die voeren langs watervallen, kleine kabbelende beekjes en zelfs naar Polen. Ook vindt men hier vele rotsen, de brond van de Elbe en rotswanden voor de bergbeklimmer. In de winter zijn er verschillende spannende skipistes en laglaufroutes opengesteld. Een wintervakantie is dus zeker ook aan te raden!
Liberec is een interessante stad met een auquapark en een kuurcentrum. Het is tevens een historische stad waar veel te beleven valt.  De zogenaamde toegangspoort tot het gebergte is de stad Vrchlabi. Hier vindt met tevens het Krikonosske museum en het regionaal info centrum.

Steden die zeker de moeite waard zijn.

Harrachov: Een oud historisch dorp met een in 1722 opgerichte glasfabriek. Hier wordt het oh zo bekende Boheemse kristal nog met de hand gemaakt. Er ligt ook een glasmuseum waar men kan genieten van deze handenarbeid. Ook is er een waterval te bekijken: Mumlavský vodopád.

Trutnov: Zeker een bezoekje waard. De eerste omschrijving was van het jaar 1260. Het is een zeer mooie historische stad waar men zeker geweest moet zijn. 

Bozkov: Eigenlijk was dit een heel klein bergdorpje waar de meer arme mensen woonden. Nu heeft het een moderne uitstraling en zijn de grotten, Bozkovské dolomitové jeskyně, met een ondergronds meer een trekpleister geworden voor de toeristen.

Liberec: Een stad van adel, heel historisch en op het plein vindt men het rond 1890 gebouwde stadshuis. Ook voor kinderen erg interessant vanwege de Zoo en sportarena’s.

Wil je meer weten over het Reuzengebergte, dan stuur ik jullie graag door naar ReuzengebergteStartpagina. Een pagina boordevol informatie over dit prachtige Tsjechische gebied. Overigens is  Tsjechië-Reuzengebergte een interessante toeristische site.


 (bron: wandelen in reuzengebergte)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten