zaterdag 14 november 2015

Domper deze morgen: Aanslagen in Parijs.Domper deze morgen: Aanslagen in Parijs.


Tsja, daar sta je dan ineens weer met beiden voeten op de grond. Even een goed gevoel, een goede dag en dan staat ineens de wereld op zijn kop. Nu moet ik bekennen dat ik gisteren middag bepaalde hersenspinsels had, die ik dan ook op Facebook gedeeld had. Het lijkt nu een voorgevoel te zijn geweest, maar het kan ook puur toeval zijn natuurlijk.

Het luidde als volgt:

Even een hersenspinsel van mij he...ja heb het weer, de discussie in mijzelf dankzij een bepaalde serie overigens over WO2:
Stel nu he...dat dit hele gedoe met die vluchtelingen gepland was, dat zij wel degelijk iets beloofd was en dat zij niet zelf hierheen zijn gevlucht maar hierheen zijn gehaald. Stel nu dat dit een politiek spel is, dat men bewust haat zaait door bepaalde dingen in de kranten/tv/andere media te gooien, zaken die misschien niet eens waar zijn (ik bedoel hier verder niets mee). Stel nu dat dit de omgekeerde wereld is en dat wij gehersenspoeld worden om juist haat te hebben, maar dat dit precies is wat de politiek wilt? Dat er een reden moet komen om oorlog te voeren? Wat dat? Want zover ik het nu allemaal lees, zie en hoor, denkt niemand meer voor zichzelf maar reageert iedereen op de media (verkapte propaganda??). En ik betrap mijzelf erop dat ik er langzaam aan zelf aan mee ga doen.......Klopt alles wat in de media staat dan is mijn mening hetzelfde als een uur geleden.....stop hiermee, zorg voor eigen volk en een deel is werkelijk een ondankbaar volk....maar wat nu als het niet klopt?

Blijkbaar besprak ik iets wat meerdere mensen dwars zat want ik kreeg redelijk wat reacties. Het heeft mij niet losgelaten, tot vanmorgen vroeg. Het verhaal, de ellende van Parijs. Het heftige verdriet wat hen overkomen is. Het is verschrikkelijk! Het is echt niet normaal mee hoe zulke zaken toch kunnen gebeuren.

Toch is mijn eigen opinie niet veranderd. Mijn eigen gevoel zegt nog steeds dat dit zeker niet afgelopen is en het verteld mijn eigen gevoel ook dat dit voorspeld had kunnen worden. Misschien zelfs wel zo gepland. Verkapte propaganda zeg maar. Ja, het is gebeurd, op een gruwelijke en laffe wijze zijn er teveel onzinnige moorden begaan en vechten er nog eens honderden voor hun leven. Maar opnieuw rijst bij mij de vraag: Wie zit hier achter? Isis heeft het opgeëist ja….dat hebben wij allemaal in de Media kunnen lezen...of zien als je tv kijkt. Maar dat is wederom de Media en ik heb daar weinig tot geen vertrouwen in.

Ondertussen verklaart Nederland IS de Oorlog, idem doet België. Waarom?

vrijdag 13 november 2015

Weer thuis van Tsjechië: Het dagelijkse leven begint weer.Weer thuis van Tsjechië: Het dagelijkse leven begint weer.

Thuis zijn heeft ineens een hele andere betekenis. Ik voel mij als in het huis wat wij twee en een half jaar geleden gekocht hebben. Ik voel mij op de plek die ik als soort van gevangenis noem. Een hele vreemde gewaarwording. Oh de zondag was fijn, natuurlijk, ik zag mijn geliefde pony’s weer en onze vrienden. Maar weer thuis voelde het wederom als sleur. Niet het leven wat ik wil.

Gek genoeg begon de maandag al niet veel beter. De haast, de kinderen die weer naar school moesten, het werken (al had ik dat de vorige week ook gewoon gedaan), het op en af rijden voor afspraken, het regelen van zaken, het alles moet.....Het greep mij naar mijn keel. Ondanks dat dit al jaren mijn leven is voelt het steeds minder als mijn leven.
Nu kan iedereen beginnen te denken dat ik hulp nodig heb, dat ik echt in een zware depressie val of zelfs gek aan het worden ben. Dit is niet zo. Ik ben het strakke, stressvolle en vooral saaie leven gewoon beu. Dagelijkse taken vielen mij deze week dan ook extreem zwaar. Terwijl de kinderen op school zaten deed ik niet veel meer dan wat was draaien en zorgen dat er eten was. Verder hield ik mij bezig met mijn werk.....voordeel, een leuk inkomen, nadeel, enorm veel rommel.Woensdag was een feestdag en om even mijn gedachten te verzetten zijn wij met ons gezin naar mijn broertje en mijn petekindje gegaan waar wij Sint

Plzen (Pilsen) even een tussenstop en verrassing.Plzen (Pilsen) even een tussenstop en verrassing.


De terugweg naar huis, net als in de zomer krijg ik meteen dat heimwee gevoel. Heel absurd eigenlijk want het was voordien alweer 11 jaar geleden dat wij in dit prachtige land waren. Maar het voelt nog steeds als thuis.

De weg naar Plzen duurde 2 uur, met als eerste een tussenstop bij een villa die te huur stond. Pracht van een woning hoor, leuke ligging ook, maar toch niet hetgeen wij zoeken. Te…modern zeg maar. Al was de maandprijs voor dit stuk, deze plek en de woning echt niet teveel. Maar goed, we hadden afgesproken in Plzen nog even te stoppen voordat wij door zouden rijden naar België.

Aangekomen een aangename verrassing. Het was Kerstmarkt! Super leuk natuurlijk en een hele belevenis voor de kinderen. Het gaat er hier toch net even wat anders aan toe dan in België. Ook trad en een coverband op, met enkel nummers van Queen. Goed dat ze waren! Waar normaal hier in BE de mensen gewoon door blijven wandelen en de, meestal niet zo bekende, band negeren, was dat hier wel anders. Iedereen spoedde zich naar het podium bij de eerste noot en laat ik eerlijk zijn: Ze waren ook fantastisch!

Het was eigenlijk niet zo koud, maar toch viel het mij op dat de Tsjechische kinderen

Laatste dag ontdekkingsreis Tsjechië: Cesky Krumlov en Divci Kamen.Laatste dag ontdekkingsreis Tsjechië: Cesky Krumlov en Divci Kamen.


De laatste dag wilden wij nog ten volle genieten van het Tsjechische schone in de buurt. Man en ik waren vroeg opgestaan en vertrokken met zijn tweetjes naar de plaatselijke pekař (bakker). Vol  goede moed stapten wij binnen. We werden vriendelijk begroet, maar de vriendelijkheid was vrij snel weg toen mijn man vroeg: „Sprechen Sie Deutsch?“ Op zijn meest beste Duits dus haha. Mevrouw antwoordde direct vrij nors: „Ne!“

Hmm, dan maar op zijn netst en best Tsjechisch dacht ik bij mijzelf dus: „Prosim, dvacet pistolet.“ Blijkbaar verstond ze dit en vond ze het wel netjes want ze antwoordde in het DUITS of wij twintig broodjes wilde hebben. Ik ben dan niet zomaar uit het veld te slaan dus antwoordde: „Ano“ Ze begon ze netjes in een papieren zak te steken en vroeg in het Duits of wij nog iets wilde....ehhh jah...“Pet“ en ik wees gebakjes aan. Ook die werden ingepakt. En? Ehh Tri van die anderen J

Ze wenstte ons een fijne dag en met een „Na shledanou“ vertrokken wij al lachend uit de winkel. Je maakt soms de gekste dingen mee.

Na het ontbijt vertrokken wij naar Cesky Krumlov. Allereerst naar de bank. We kwamen tenslotte ook nog om een stapje dichter bij de emigratie plannen naar Tsjechië te komen. Vriendelijk werden wij geholpen door Engelstalig personeel en binnen een uur hadden wij een schat aan informatie plus een bankrekening geopend. Heel fijn! Goed geholpen bij de CSOB bank.
Daarna genieten van het tweede deel van de stad.

Ontdekkingsreis Tsjechië: Třeboň.Ontdekkingsreis Tsjechië: Třeboň.

Omdat ik al zoveel goed gehoord had over Trebon besloten wij vijf november af te reizen naar deze historische stad (welke stad is niet historisch?). De reis was erg aantrekkelijk en toch hadden we het gevoel dat we steeds vlakker gingen. Niet helemaal waar natuurlijk, maar we reden wel weg van de toppen.

Třeboň is niet zo heel groot het telt maar 8839 inwoners maar is een lust voor het oog. De stad ligt in Zuid Bohemen en is vooral bekend vanwege de kweek van de karper vis. Dit hebben wij overigens ook gezien, met vrachtwagens tegelijk kwamen ze binnen. In Trebon zelf valt toch wel veel te zien en te beleven. Aangezien wij buiten het hoogseizoen daar waren zagen wij niet alles van binnen, maar de buitenkant van het Kasteel, de brouwerij en de muur uit 1525 waren toch zeker indrukwekkend. Normaal is de binnenstad autovrij, helaas trokken veel mensen zich hier niet zoveel van aan waardoor het soms best gevaarlijk was. Maar dat belette ons zeker niet om onze ogen de kost te geven.Het meest opvallend waren de voorgevels van de verschillende

Ontdekkingsreis Tsjechië: Lipno meer, Vyssi brod en de wolfgang waterval

Ontdekkingsreis Tsjechië: Lipno meer, Vyssi brod en de wolfgang waterval


Vier november, de dag om lekker veel na te gaan denken. Mijn papa wilde altijd graag eens het Lipno meer zien, dus hup, de auto in en een uur rijden. Het is in Tsjechië echt geen straf om wat langer in de auto te moeten zitten, elke bocht, elke berg brengt iets nieuws met zich mee. Wij kijken dan ook altijd onze ogen uit.

Maarrr....eenmaal aan het Lipno begon mijn humeur toch wel serieus te kelderen. Wat een zonde! Echt een doodzonde! (ok, weet dat ik Lipno liefhebbers nu tegen mij ga krijgen....maar hey, mijn blog, mijn mening). Een dik uur langs het meer afgereden en

Ceske Budejovice: Ontdekkingsreis Tsjechië

Ceske Budejovice: Ontdekkingsreis Tsjechië

Hehe eindelijk de tijd om mijn verslagje van onze ontdekkingsreis verder te schrijven. Drie november stond ik al vroeg op, eigenlijk om de zonsopgang te kunnen zien en vastleggen, maar het was ijskoud. Het had flink gevroren. Dan kan je balen maar je kan er ook een mooie foto van maken. Alles was wit, de lucht was grijs maar het was een heel andere kou dan wij in België gewend zijn. Heerlijk die frisse neus!Nadat iedereen opgestaan was en we ontbeten hadden besloten we die dag naar Ceske Budejovice te gaan. Een klein stukje geschiedenis is misschien wel van toepassing.

De stad is de grootste stad en tevens de hoofdstad van Zuid Bohemen. De Duitsers noemen deze stad Budweis, met reden, het bekende biermerk Budweiser komt hier tenslotte vandaan.
In 1265 werd de stad gesticht, het werd een Koninklijke stad door de opdracht van Koning Ottokar II van Bohemen. Een eeuw later werd de stad volledig ommuurd. Tijdens de vijftiende eeuw waren de inwoners voornamelijk Katholiek. Doordat iedereen koningsgezind was, werkten iedereen samen tegen de plunderingen van de Hussieten. (České) Budějovice staat bekend om haar zilver. De mijnbouw kwam tot bloei en zo ontstond een welvarende stad. In de stad vindt men dan ook nog steeds de Renaissancistische invloeden in de gebouwen en paleizen. In 1762 kwam er een katholiek gymnasium en in 1785 volgde een school voor priesteropleidingen.
De eerste spoorweg op het vaste land in Europa werd aangelegd tussen 1824 en 1832. Deze voerde van de stad naar de Oostenrijkse stad Linz. Ook hier zijn nog invloeden van te zien. Sterker nog een oude stoomtrein is nog te bezoeken. Vanaf 1847 vestigde de Bierbrouwerij Budweiser zich in de industriële stad en werd het alleen maar rijker. Het bood tevens veel werkgelegenheid.