maandag 2 november 2015

(Ontdekkings) Reis deel 3: Polzov Tsjechië.(Ontdekkings) Reis deel 3: Polzov Tsjechië.

Vanmorgen de wekker vroeg gezet, maar het bed lag zo lekker dat ik mijzelf nog eens heb omgedraaid. De kinderen dachten er echter heel anders over met gevolg, om half acht toch beneden aan de koffie. Daarna even met onze Bikkel naar buiten. Het was echt ijzig koud! De zon scheen prachtig over het witte landschap…..overal lag een ijslaagje overheen. Een heerlijke lucht om in te ademen. De stilte gonsde door mijn oren, heel apart geluid haha, als je het al een geluid kan noemen. Het enige wat ik hoorde was Bikkel die door de dorre bladeren heen sjeesde en zijn gehijg omdat hij zich zo druk maakte…..
Terug binnen weer een warme kom koffie en wat aan het werk gegaan. Manlief ging even naar de apotheek en de winkel. Toen hij thuis kwam hebben wij even snel wat gegeten en unaniem besloten het bos in te trekken, tenslotte begint het pad letterlijk aan “onze” achtertuin. Het was in ieder geval niet zo warm als ze zeiden dat het zou worden. Het weerbericht gaf 15 graden aan,

(ontdekkings) Reis Tsjechië deel 2: Český Krumlov.(ontdekkings) Reis deel 2:  Český Krumlov.

Vanmorgen was iedereen al vroeg wakker. Stiekem was ik best verbaasd. Het was 6.30 uur en het was al licht, de zon scheen over het heiige landschap. Snel een koffie gezet en daarna even naar buiten met Bikkel (onze Jack Russell) om de frisse lucht in te ademen. Het was behoorlijk koud, ondanks dat het eruit zag alsof het zomer was. Maar de frisse neus zorgde voor een frisse geest. Na een echt Tsjechisch ontbijt (de speciale broodjes en aparte vleeswaren en kazen) besloten wij om de stad Cesky Krumlov te gaan ontdekken. Althans, een deel ervan vast want het is een grote stad. Aangezien wij allemaal van cultuur en geschiedenis houden werd unaniem besloten dat het deze keer het historische centrum zou zijn.Klein stukje geschiedenis van deze stad.
Český Krumlov is een middeleeuwse stad en daarnaast staat het historische centrum sinds 1992 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Uiteraard is dit dus een zeer grote toeristische trekpleister geworden. Vandaag bijvoorbeeld liepen er honderden Chinezen door de stad….tot groot vermaak van de kinderen.
Het stadscentrum kent haar oorsprong in de 13e eeuw na Christus. De stad werd pas echt groot toen deze onder de heerschappij van de Rosenberg viel. (Rožmberk-dynastie). De binnenstad heeft nog steeds de mini steegjes en de oude lantaarns hangen her en der nog. Wij dachten echt even terug te zijn in de Middeleeuwen (zonder op de Chinezen met de vele camera’s te letten). De prachtige muurschilderingen, die eveneens gerestaureerd zijn, de stalen kunstwerken voor de ramen en het Kasteel zorgden ervoor dat het ons regelmatig de adem benam. Geweldig mooi en eigenlijk niet te beschrijven.

(ontdekkings) Reis Tsjechië: Polzov Morý Lom. OntdekkingsReis Tsjechië: Polzov


31 oktober 2015 is het dan eindelijk weer zover. Wij vertrekken met ons gezin en mijn vader naar Tsjechië. Om vijf uur in de ochtend begint de lange reis van 9 uur naar Polzov. Dit is een dorp wat in Zuid Bohemen ligt, een 30 km van de Oostenrijkse grens. 

Polzov is een klein dorpje (zeg maar extreem klein met 11 huizen) wat behoort tot Mokrý Lom. Ondanks dat het zo klein is kent het toch een geschiedenis. Polžov is een nederzetting  en hoorde tot de Heren van Velešína tot het jaar 1387. Nadien werd het van de familie Rosenbergs.  In 1459 verkocht hij John Rosenberg Nicolaas van Holkova voor 2 schoppen , 48 penny waard . In 1553 leefden er de 4  Polžově kolonisten:  Ambrose , James Jírovec , Jan Mikes , Linhart Frost.  In 1541 werd in de provinciale raad van bestuur voor New Castle het gehele goed geregistreerd. Sinds 1611 is het vermogen van de familie Schwamberg.
Ondertussen bestaat het dorp uit 11 vierkanthoeves met grote tuinen en uitgestrekte velden. Er zijn 2 vaste inwoners waaronder een arts. De andere woningen zijn of niet meer in gebruik of worden in de seizoenen verhuurd als vakantiewoning. Het is zeker geen vervallen streek, in tegendeel, het is een soort van sprookjesdorpje met veel rust, veel natuur en veel afstand tussen de verschillende woningen.
In de late middag na een lange rit kwamen wij eindelijk aan in het mini dorpje. De laatste 100 km waren prachtig! Heel Tsjechië is uiteraard geweldig maar dit deel benam mij echt de adem. Wij kwamen langs České Budějovice waar wij later deze week ook nog op bezoek gaan. De uitzichten waren geweldig…..soms leek het alsof wij op een vlak stuk zaten, maar dan bleken wij gewoon boven aan de top van de berg te rijden. Soms kon je zo ver kijken dat het leek alsof je de Oostenrijkse grens zag, al zal dit vast niet het geval zijn geweest. Het prachtige van alles, de diversiteit in kleuren van de beplanting en bossen. De zon stond ook nog eens heel laag waardoor er een speciale gloed over het land lag. Ik ben zelf nog nooit in het najaar in Tsjechië geweest maar ik zou het echt iedereen aanraden. De herfst heeft in Nederland en België al mooie kleuren en geuren, nu hier is het nog absurder, dat zullen de foto’s ook wel laten zien.

Wij werden super vriendelijke onthaald door de eigenaren van de woning. Direct kregen wij een rondleiding en het huisje Polzov 11 is echt een machtige plek. Mooie afgesloten tuin, geweldige kamers, een gezellige woonkamer met open haard en 2 badkamers. Daarnaast ook voldoende te zien voor de kinderen, tafeltennis, spelletjes, fietsen ect. Nu is het oktober (of eigenlijk 1 nov nu ik dit schrijf haha) maar er is ook een groot zwembad. Eveneens een buiten keuken. Erg gezellig en netjes verzorgd! Vanuit de woning zitten wij direct in het bos, heerlijk voor de kids en de hond. Ook sprak de eigenaresse zowel Duits als Engels wat wel gemakkelijk was, toen zij hoorde van onze emigratieplannen vertelde ze direct dat wij ons geen zorgen hoefde te maken over de kinderen. Zij is zelf lerares lager onderwijs en had sinds 3 maanden twee buitenlandse kinderen in de klas, na drie maanden konden deze de Tsjechische taal al prima mee volgen. In haar loopbaan had zij dit regelmatig meegemaakt. Ook zei ze ons dat wij zeker met de mensen moesten praten en de bank binnen moesten gaan…..dus dat staat op de planning voor dinsdag.Nadat wij alles uitgepakt hadden moesten wij nog even een winkel zoeken. De Flop in Rimov was natuurlijk gesloten (eerder een buurtsuper) en mijn papa en ik besloten dan een dorp verder te gaan naar de Albert (AH in NL en BE). Jemig wat een rit! In het donker, kronkelwegen en 12% omhoog waren niet helemaal ok voor mijn gemoedsrust maar ok, we hebben het gered. Onderweg sprongen er regelmatig reetjes over maar ook een vosje hebben wij gezien. Prachtig! Een deze dagen ga ik eens lekker vroeg het bedje uit, want dan zal ik er vast zien en misschien zelfs op foto kunnen vastleggen ;)Die avond gewoon in de woning wat broodjes gegeten en daarna allemaal op tijd naar bed. We waren allemaal doodop van de lange rit. De volgende keer toch weer in de nacht rijden, bevorderlijker voor mijn eigen gemoedsrust want de kids zijn de hele weg wakker geweest…..daar hoef ik dus geen tekening van te maken hoe dat was….Ik kan mij niet meer bedenken hoe lang het duurde voor ik sliep, maar snel haha dat is een ding wat zeker is.