Beroemde personen uit Tsjechië.

Beroemde personen uit Tsjechië.

Tsjechië kent een zeer groot aantal beroemde personen op het gebied van Kunst, Muziek, Dans, Literatuur, Politiek ect. Hieronder volgen drie personen waarvan ik zelf denk dat zij zeker een plaats in het portfolio verdienen.

Alfons Maria Mucha
Alfons Maria Mucha werd geboren in Moravie, het huidige Tsjechië op 24 juli 1860 en stierf op 14 juli 1939. Bijna al zijn kust werken zijn verbonden aan het thema Jugendstil en was voornamelijk populair aan het begin van de twintigste eeuw.


Mucha vertrok in 1887 uit zijn geboorteland om in Parijs zijn kunst tentoon te stellen en uit te breiden. In 1894 werd hij pas echt bekend dankzij zijn affiche voor het toneelstuk Gismonde. Mucha’s verdere werk bestond uit andere affiches, decors, meubelen, kostuums en ook zeker juwelen. In alle takken van de kunst werd hij bekend door zijn frisse pastelkleuren, weelderige motieven en sierlijke lijnen.

In het jaar 1910 ging Mucha terug naar zijn geboorteland. Hij was toen zeer succesvol in Parijs maar vond de tijd om aan monumentale werken te gaan werken. Deze werken gingen over de historie van het Slavische volk. Voornamelijk over de Tsjechen zelf. Hij wilde aandacht vragen voor het jarenlange onderdrukken van het Oostenrijks-Hongaarse keizerrijk.

 Hij wilde met zijn kunst weer een nationalistisch (samenhorig) besef onder de aandacht brengen. De Amerikaanse Charles Cane sponsorde Mucha in deze tijden. Voor de 20 bekende werken maakte Mucha verschillende reizen door het Oosten van Europa.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten