Politiek in Tsjechie

Tsjechië: De politiek.


Regeringsvorm: Een parlementaire democratie.
President van Tsjechië: Miloš Zeman.
Premier van Tsjechië: Jiri Rusnok.

Tsjechië heeft een president aan het hoofd staan wat het land dus een parlementaire republiek maakt. In 1993 werd de Tsjecho-Slowaakse Federatie opgesplitst in twee onafhankelijke republieken namelijk:
  • Tsjechië.
  • Slowakije.
Net als in België is de macht van het staatshoofd beperkt. Het is de verantwoordelijkheid van de regering en de belangrijkste persoon is hier de Eerste Minister. Het parlement bestaat uit de Kamer van Afgevaardigden en telt 200 leden en heeft daarnaast een senaat van 81 leden. Het kabinet, met de uitvoerende macht, wordt gecontroleerd door het parlement. 
 
De president wordt verkozen door de Kamers. De president krijgt een zittijd van vijf jaar en deze kan maximaal twee keer verlengd worden. Verder bestaat het land uit veertien administratieve regio’s met elk een eigen gekozen bestuur.

Sinds maart 2013 is Miloš Zeman de president van Tsjechië. Zijn voorganger, Vaclav Klaus, regeerde tussen 2003 en 2013. In juli 2013 werd Jiri Rusnok de nieuwe premier in het land. De vorige premier, Petr Necas, trad af wegens betrokkenheid bij een omkoopschandaal.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten