Belangrijke gebeurtenis uit de Tsjechische geschiedenis

Tsjechië: Een belangrijke gebeurtenis uit de geschiedenis.

Tsjechië kent heel wat interessante gebeurtenissen maar als we er een uit moeten kiezen zijn waarschijnlijk de Tsjechische Hussietenoorlogen enorm belangrijk geweest.

Deze oorlogen stonden ook wel bekend als de Boerenoorlog en was de laatste fase van de Hu SiGe revolutionaire beweging. De oprichter/veroorzaker van deze oorlog was de Tsjechische nationale held Hus. Deze hoogleraar en predikant keerden zich tegen de macht en de bezittingen van de Katholieke kerk. Eveneens keerde hij zich tegen de Paus. Hij vond het belachelijk dat de Kerk zo rijk was en de boeren en andere burgers geleerd werd om bang te zijn van Christus. 
 
De oorlogen zijn eigenlijk een reeks van veldslagen die ontstonden door wrijvingen tussen de Rooms-Duitse Keizer, de Rooms- Katholieke kerk en haar militairen en daarnaast de Protestante Hussieten, aanhangers van Johannes Hus.

Doordat hij de Tsjechen in hun eigen taal toesprak werd Hus enorm populair. Hij pleitte voornamelijk voor een betere nationale en sociale verhouding. De volgelingen, ofwel de mensen die achter hem stonden, werden bekend onder de naam Hussieten. In eerste instantie kregen zijn de onvoorwaardelijke steun van de machthebber Wensceslas, die de Kareluniversiteit reorganiseerden. Dit was in het nadeel van de Duitstalige docenten die in die tijd aan de hoogste intellectuele macht stonden. Studenten verlieten hierop met grote getallen de Boheemse hoofdstad. Wenceslas trok zijn steun echter in nadat de Paus gedreigd had met een ban van de hoofdstad Praag. Helaas liet ook zijn halfbroer, keizer Sigismund, de hoogleraar Hus vallen. Hij werd zelfs door hem veroordeeld wegens ketterij en kreeg de doodstraf op de brandstapel. Hus overleed in 1415.

Op dat moment liepen de frustraties hoger en hoger op. Vooral in de Bohemen, waar Hus een held was. Een grote uitbarsting en verzet kwamen in 1419. Een deel van de Praagse bevolking had onder protest een aantal belangrijke raadsheren uit het raam van het welbekende raadshuis van Nove Mesto geworpen. Geestelijken en leken laaiden het nog hoger op door te verkondigen dat de Bijbel de enige officiële waarheid was en dat alle mensen dus gelijk waren. Engel de Bijbel was geschikt voor het Christelijke geloof.

Wensceslas overleed in 1419. Op dat moment braken de echte Hussietenoorlogen uit. Het grootste deel van de bevolking keerde zich tegen de Duitsers. De Duitsers werden uit de steden gezet en al hun bezittingen werden door de Hussieten in beslag genomen. 

Eveneens werd er veel kunst vernietigd, vooral de Kerkelijke kuststukken moesten het ontgelden.

De Hussitische aanvals- en verdedigingstactiek was enorm krachtig. Dit kwam door het gebruik van de zogenaamde wagenburchten. Dit zijn mobiele forten die bestaan uit wageneenheden die de vorm hebben van gesloten formaties.

 De karren waren eveneens uitgerust met bewapening en voldoende mankracht. Aan de ene kant boden zij bescherming tegen de vijand, de cavalerie, en aan de andere kant waren ze ook rustpunten voor hun eigen mannen. 
Wanneer er een hevige strijd was, werden de karren nog aangevuld met Pavesen. Dit zijn hoge schilden van ongeveer 1.20-1.80m hoogte waarachter de Protestante soldaten konden schuilen. Ook werden ze gebruikt om zichzelf te beschermen tegen kruisboogschutters en andere aanvalsmethoden. Iedere wagenburcht bood plaats aan achttien soldaten. Het was heel strak ingedeeld, want dertien ervan waren altijd scherpschutters, vier ervan pavesedragers en een wagenmenner. 
 
De Hussietenoorlogen duurden nog tot 1438. Hij werd door keizerlijke troepen, onder leiding van Keizer Sigismund, stil gezet.

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten