woensdag 18 november 2015

Stapje verder: Verkoop klaar maken van ons huis.Stapje verder: Verkoop klaar maken van ons huis.

Gisteren ons eens gezet tot het bekijken van manieren om ons huis te koop te zetten. Het is natuurlijk een gok en velen kennissen en familieleden vragen zich af of “dit nu echt nodig” is. Ons antwoord is daarop ja, want wij kunnen zo niet gemakkelijk sparen plus het houden van een huis in België is in onze ogen half emigreren.

Natuurlijk kwamen mensen met opties. Waarom verhuren jullie het niet? Ook daar natuurlijk al eens over nagedacht maar wij zouden hierop alleen maar inleveren want stel dat wij dankzij de huur de hypotheek verder zouden aflossen, dan komen er evengoed de onroerend goed belastingen, verzekeringen en reparatiekosten bij. Geld wat wij liever in ons doel steken. Daarnaast zien wij onszelf echt niet elke maand of twee maanden op en neer reizen om onze woning te controleren. Nee, wij emigreren goed of niet. Mochten wij toch heimwee krijgen, dan bestaan er nog altijd huurwoningen om op terug te vallen. In België ben je niet afhankelijk van verhuurkantoren maar worden er voornamelijk privé huurcontracten afgesloten. Dus daar willen wij wel risico voor nemen.

Dus ja, wat doe je dan? Verbouwingen hebben wij al gedaan. Zo kochten wij deze woning 2 jaar geleden als renovatie woning. Er moest eigenlijk nog veel gebeuren. Zo was er geen isolatie op zolder, was er enkel beneden een primitieve badkamer. Warm water met een gasboilertje en verder….ja het was gewoon oud. Maar wij kochten dit dan ook niet om als paleisje om te bouwen
tot grote luxe woning om in te blijven wonen, maar als opstapje. En ja, dan mag je niet te kieskeurig zijn.

Wat is er al gebeurd? Stroom is vervangen en vernieuwd, het dak op zolder is geïsoleerd. De bovenverdieping is volledig voorzien van ramen met dubbele beglazing, er zijn drie slaapkamers bijgebouwd op de zolder met uiteraard centrale verwarming. Daarnaast hebben wij op de eerste verdieping een badkamer gebouwd, of beter gezegd mijn vader heeft dit gedaan, met een bubbelbad. Een hele verbetering dus.

Nadat dit allemaal verreweg af was besloten wij gisteren dus de notaris te bellen om meer informatie. Wat gaat het nog kosten? Tenslotte moeten wij bepaalde attesten aanvragen. Dit bedrag viel nog reuze mee. Daarnaast wilden wij weten wat wij zouden moeten betalen bij verkoop. Dit is niets, mits dat ons postadres tot 1 november 2016 hier blijft. Dit is een bepaalde wet in België, dat je drie jaar blijft wonen. Ook vervalt dan de wederbeleggingsvergoeding en hoeft er geen belasting te worden betaald (normaal extra 5% als wij vroegtijdig zouden uitschrijven).

Dit kan dus een domper zijn, wat betreft onze verhuisplannen. Maar aan de andere kant kunnen wij ook al drie maanden in Tsjechië verblijven alvorens wij daar verplicht moeten worden ingeschreven. Dus mocht de woning verkocht worden zouden wij ten vroegste augustus 2016 kunnen gaan wonen in Tsjechië. Tenzij….ik er al ga wonen met de kinderen en mijn papa en de man tussendoor nog naar België komt. Iets om over na te denken, zowel financieel interessant als natuurlijk een directe oplossing. Het zou een maand overbruggen zijn.

Maar goed, dit zijn dingen die natuurlijk pas van toepassing zijn indien het huis verkocht is en het staat dus nog niet te koop. Onze plannen voor nu zijn dan nog:


  • Opfrissen met wat schilderwerk 1 slaapkamer boven en de woonkamer
  • Opfrissen van de tuin
  • Badkamer boven laatste puntjes op de I zetten
  • Badkamer beneden aansluiten (hier komen wasmachine en droger te staan) douche en wc zijn uiteraard al aangesloten.
  • 2 ruiten vervangen die gebroken zijn.


Het valt wel mee, maar er moet toch nog het een en ander gebeuren voordat wij daadwerkelijk het bordje “Te Koop” in de tuin kunnen zetten. Sowieso willen wij na 2 jaar geen Kerst te hebben gevierd toch vooral voor de kids weer eens een fijne en gezellige Kerst proberen te maken. Dus hebben wij besloten om vanaf januari het bordje daadwerkelijk te plaatsen.

Nu nog steeds zoekende naar een passende woning in Tsjechië, dit blijkt moeilijker dan gedacht. Het contact gaat wat moeizaam, sommige makelaars antwoorden niet eens terug en eigenlijk ben ik een beetje vast aan het lopen in dit verhaal. Toch, zoals ze zeggen, alles komt vast op zijn pootjes terecht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten