woensdag 18 november 2015

Sinterklaas feest in Nederland, België en ook….Tsjechië.Sinterklaas feest in Nederland, België en ook….Tsjechië.


Het is heel gek, maar tijdens ons bezoek aan Tsjechië twee weken geleden zag ik een poster hangen van Sinterklaas. Of beter gezegd, de kinderen begonnen te schreeuwen dat Sinterklaas ook naar Tsjechië kwam. Ik had werkelijk geen idee en het was nog bizar ook, want we waren op dat moment op een Kerstmarkt…

Verschillen Sinterklaas feest van Nederland en België.


Nu, ik ben Nederlandse en al eens geëmigreerd, naar België. In die tijd vielen mij al enkele verschillen op. Het leukste kinderfeest van het jaar wordt bijvoorbeeld in Nederland op vijf december gevierd in de vorm van pakjesavond, maar in België vieren zij het op zes december, in de ochtend. Nog een groot verschil hierbij is dat wij Nederlanders getrakteerd worden op meerdere cadeautjes terwijl de Belgische kinderen meestal maar een of twee cadeautjes en een bord snoep krijgen.

Het wordt allemaal nog moeilijker. Zeker als jouw kinderen de Nederlandse manier al kennen. Dan moet je dus een keuze maken en heel veel fantasie gebruiken om ze te laten geloven ;) Gelukkig vond mijn man de Nederlandse manier gezelliger dus hebben wij deze er tot nu toe in gehouden.

De grootste verschillen tussen Nederland en België met betrekking tot het Sinterklaasfeest zijn:
Toen wij hier negen jaar geleden kwamen wonen, vonden de kinderen het heel vreemd dat de Belgische kinderen geen schoen zette. Dit was ook niet gebruikelijk in België tot de avond voor zes december. Tegenwoordig gebeurd dit wel en krijgen de Belgische kinderen dan
ook al kleine schoen cadeautjes in plaats van, het voor de Nederlanders gewone, snoepgoed. Het riep regelmatig wat vragen op, maar met het verminderen van het schoen zetten van onze kinderen hebben wij dit verschil overleefd.
Dan het verschil in datum. In Nederland wachten wij met de hele familie op de komst van Zwarte Piet. We zingen liedjes, eten suikergoed en banketstaven. De spanning stijgt en dan, dan wordt er flink op de deur gebonsd en daar staan dan de zakken vol ingepakte cadeautjes. Altijd een enorm spannende ervaring. Er worden foto’s genomen, cadeautjes uitgepakt en even mee gespeeld om daarna, eindelijk te gaan slapen.
In België zet men vijf december in de avond de schoen en eventueel een bord. De kinderen zingen Sinterklaasliedjes, leggen een suikerklontje, appel of anders lekkers voor het paard klaar en….een biertje voor Zwarte Piet. (Bizar vond ik dat) Dan gaan ze slapen. De volgende ochtend, heel vroeg, gaan de ouders met de kinderen naar beneden waar het huis vol staat met speelgoed en snoepgoed. Meestal, helaas, moeten de kinderen deze dag gewoon naar school….

Maar dan, hoe vieren ze het nu in Tsjechië? Ik moest het even opzoeken want gek genoeg heb ik nooit geweten dat Sinterklaas ook in dit land bekend was. Weer een “leugentje” voor de kinderen want zij hadden mij al eens gevraag waarom de Kerstman altijd zoveel cadeautjes in bijvoorbeeld Duitsland bracht….Mijn reactie was altijd: Hij heeft een overeenkomst met Sinterklaas. Sint komt naar Nederland en België en zo en de Kerstman doet de rest. Een beetje verdelen he, het zijn twee oudere mannen….ze hebben het altijd voor waar aangenomen….tot nu dus…

Sinterklaasfeest in Tsjechië.


In Tsjechië wordt Sinterklaas Svatý Mikuláš genoemd. Er is een enorm groot verschil tussen Sint en Zwarte Piet die wij kennen, hij komt namelijk niet met de stoomboot, maar hij komt vanuit de hemel. Met een gouden koord, vergezeld van een Engel (anděl ) en een Duivel (čert ), daalt hij neer in het Tsjechische land.
Van daaruit gaan ze langs alle huizen op zoek naar zowel de lieve als de stoute kinderen. Het is dan de gewoonte om de lieve kinderen te belonen met snoepgoed en soms een cadeautje. De stoute kinderen worden door de, vaak extreem enge, Duivel afgestraft en krijgen een aardappel en een stuk kool als cadeautje. De Duivel schijnt erg angstaanjagend te zijn en vooral in uiterlijk. Een lange tong, twee verschillende benen en hij stoot enge geluiden uit. Hierbij valt Zwarte Piet, wat bij ons een echte kindervriend is, in het niets. Een geluk dat de Engel er is, om de kinderen te beschermen.
Een grappig iets is dat Sinterklaas, de Engel en de Duivel bij elk huis verwelkomd worden door een drankje (shotje). Het schijnt, na het lezen van verschillende ervaringsverhalen, dat dit een nogal apart verschijnsel is tegen het eind van de dag. Dus, ik hoop dit toch eens mee te mogen maken ;)

Foto bron: babinet.cz


Al verwacht ik dat wij, eenmaal geëmigreerd, toch nog steeds de Nederlandse manier van Sinterklaas vieren gaan onderhouden…..al is het alleen maar voor de gemoedsrust van onze jongste kinderen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten