vrijdag 13 november 2015

Ontdekkingsreis Tsjechië: Třeboň.Ontdekkingsreis Tsjechië: Třeboň.

Omdat ik al zoveel goed gehoord had over Trebon besloten wij vijf november af te reizen naar deze historische stad (welke stad is niet historisch?). De reis was erg aantrekkelijk en toch hadden we het gevoel dat we steeds vlakker gingen. Niet helemaal waar natuurlijk, maar we reden wel weg van de toppen.

Třeboň is niet zo heel groot het telt maar 8839 inwoners maar is een lust voor het oog. De stad ligt in Zuid Bohemen en is vooral bekend vanwege de kweek van de karper vis. Dit hebben wij overigens ook gezien, met vrachtwagens tegelijk kwamen ze binnen. In Trebon zelf valt toch wel veel te zien en te beleven. Aangezien wij buiten het hoogseizoen daar waren zagen wij niet alles van binnen, maar de buitenkant van het Kasteel, de brouwerij en de muur uit 1525 waren toch zeker indrukwekkend. Normaal is de binnenstad autovrij, helaas trokken veel mensen zich hier niet zoveel van aan waardoor het soms best gevaarlijk was. Maar dat belette ons zeker niet om onze ogen de kost te geven.Het meest opvallend waren de voorgevels van de verschillende
oude huizen. Zij zijn allemaal gekleurd in felle en mooie kleuren. Het geeft de stad een vrolijk uitzicht. Het stadshuis viel op, zeker door de uit 1566 stammende toren. Deze was ook te beklimmen maar aangezien mijn longen niet mee wilden en mijn vader ook niet echt helemaal fit was, hebben wij dit overgeslagen.


In plaats daarvan zijn wij de binnenplaats van het Mausoleum van de Rozenberg familie gaan bekijken. Erg indrukwekkend! Zeker de zonnewijzers waren erg leuk, ze kwamen zeker nooit te laat ;) Er hingen er namelijk wel een aantal. Mijn vader en man wisten mij en de kids uit te leggen hoe ze werkten en na wat tuurwerk bleek het precies te kloppen. Door het stadspark liepen wij langs het kuuroord. Een pracht van een gebouw. Třeboň staat niet heel goed bekend als Kuuroord, maar dit is het wel degelijk. Vooral de moerasgrond wordt gebruikt in de vorm van modderbaden, maskers en het bronwater als helend zwembad. Voor diegene die van luxe en welness houden, zeker wel een aanrader.

Ook hier waren de mensen bij het infocentrum weer erg vriendelijk en behulpzaam. Het speet de medewerkers dat er geen rondleidingen waren maar ze raadde ons zeker aan naar het meer, net buiten de muur, te gaan. Dit deden wij dan ook, met heeeeel veel plezier! Prachtig! Na de ontgoocheling bij het Lipnomeer, was dit echt een fantastische goedmaker. We hebben een heel stuk langs het water gewandeld. Als onze kleinste niet zo opstandig was geweest, was dit vast voor ons ook een plek van rust geweest. Gelukkig lukte het ook hier om foto’s te maken van de zonsondergang….


Geen opmerkingen:

Een reactie posten