vrijdag 13 november 2015

Ceske Budejovice: Ontdekkingsreis Tsjechië

Ceske Budejovice: Ontdekkingsreis Tsjechië

Hehe eindelijk de tijd om mijn verslagje van onze ontdekkingsreis verder te schrijven. Drie november stond ik al vroeg op, eigenlijk om de zonsopgang te kunnen zien en vastleggen, maar het was ijskoud. Het had flink gevroren. Dan kan je balen maar je kan er ook een mooie foto van maken. Alles was wit, de lucht was grijs maar het was een heel andere kou dan wij in België gewend zijn. Heerlijk die frisse neus!



Nadat iedereen opgestaan was en we ontbeten hadden besloten we die dag naar Ceske Budejovice te gaan. Een klein stukje geschiedenis is misschien wel van toepassing.

De stad is de grootste stad en tevens de hoofdstad van Zuid Bohemen. De Duitsers noemen deze stad Budweis, met reden, het bekende biermerk Budweiser komt hier tenslotte vandaan.
In 1265 werd de stad gesticht, het werd een Koninklijke stad door de opdracht van Koning Ottokar II van Bohemen. Een eeuw later werd de stad volledig ommuurd. Tijdens de vijftiende eeuw waren de inwoners voornamelijk Katholiek. Doordat iedereen koningsgezind was, werkten iedereen samen tegen de plunderingen van de Hussieten. (České) Budějovice staat bekend om haar zilver. De mijnbouw kwam tot bloei en zo ontstond een welvarende stad. In de stad vindt men dan ook nog steeds de Renaissancistische invloeden in de gebouwen en paleizen. In 1762 kwam er een katholiek gymnasium en in 1785 volgde een school voor priesteropleidingen.
De eerste spoorweg op het vaste land in Europa werd aangelegd tussen 1824 en 1832. Deze voerde van de stad naar de Oostenrijkse stad Linz. Ook hier zijn nog invloeden van te zien. Sterker nog een oude stoomtrein is nog te bezoeken. Vanaf 1847 vestigde de Bierbrouwerij Budweiser zich in de industriële stad en werd het alleen maar rijker. Het bood tevens veel werkgelegenheid.
Tot 1890 was de bevolking voornamelijk Duitstalig, dit merk je nog. Uiteraard heeft deze stad ook de bezetting van de Tweede Wereldoorlog meegemaakt en hoorde het tijdelijk bij het Protectoraat Bohemen en Moravië. Na het Benes-Decreet bleven er nog weinig Duitsers achter en werd de stad weer typisch Tsjechisch.





Aangezien heel veel mensen ons gewezen hadden op Ceske Budejovice moesten wij hier natuurlijk naartoe. Het plein is interessant met een imposante fontein en de gekleurde prachtige gebouwen. Maar verder viel het ons wat tegen. Het belette ons uiteraard niet om steegjes ect. te gaan ontdekken. En....om zowel het gemeentehuis als de banken even binnen te stappen voor meer informatie met betrekking tot onze emigratieplannen.
De gemeente ambtenaren wezen ons erop dat wij naar de Police of naar de Hasic (brandweer) moesten gaan. Het klinkt onlogisch maar ik had al zoiets begrepen van mijn medeforumleden. Dus echt verbaasd was ik niet. Wij kregen wel vriendelijk het adres dus erg ver zoeken zou het niet zijn. Bij de bank wat navraag gedaan in verband met een bankrekening en hypotheekvoorwaarden. Wij werden vriendelijk in het Engels geholpen en met wat simpele informatie maar eens een rondje wandelen. Tenslotte waren wij hier ook om de stad te bekijken.

Het typische zijn de vele gekleurde gevels en de muurschilderingen. Deze vallen echt enorm op. Daarnaast merkten wij dat het een toeristische stad is geworden. Veel winkels eveneens Vietnamezen dus diegene die dat leuk vinden....ze zitten ook hier.


Wij zijn mensen die graag in de steegjes kijken. Zo ligt er achter de kerk een achtertuin van iemand, althans dat nemen wij aan. Hier stonden prachtige kleurrijke kunstwerkjes in, vervaardigd van afval. Of beter, herbruikbare producten. Ik kon het niet laten er een foto van te maken.

Persoonlijk vonden wij Ceske Budejovice een beetje tegenvallen. De kinderen begonnen zich al snel te vervelen en ondanks dat er best mooie historische stukjes te zien zijn, zouden wij er geen daguitstap van maken en dat ook niet aanraden. Maar daar heeft ieder zijn eigen mening over natuurlijk.

Dus.....hoppa naar de Brandweer en de Politie voor de verdere uitleg. Bij de brandweer kregen wij te horen dat de Engels talige persoon in kwestie niet aanwezig was maar dat men voor asielaanvraag sowieso bij de Politie moesten zijn. Die lag 1 deur verder dus geen probleem.
Bij de politie werden wij enorm vriendelijk ontvangen. Wij kregen een duidelijke uitleg. Eigenlijk was het te simpel....je huurt/koopt een huis en indien je hier wilt wonen moet je binnen de drie maanden jouzelf inschrijven/melden bij de Politie. Zij sturen dan de gegevens op naar de ambassade. Wij zouden een oproep krijgen om daarna papieren te tekenen (in Ceske Budejovice zit overigens een dependance dus we zouden niet naar Praag moeten). En klaar is Kees.....ehhh fam Vandaele-van Gerven. Ok...wacht even....is er geen asielbeleid? Nee dat kennen we niet....of je bent ingezetenen of niet. 
Hmm ok, wat is daar dan voor nodig? Een bankrekeningnummer, een woonplaats, jullie paspoorten en bewijs wagen (als je die wilt invoeren). Ok....hendig....
Ze vroegen direct of wij wilden inschrijven, of wij onze passen bij hadden....dat hebben we maar even gelaten haha. Ten eerste moeten wij nog beslissen WELKE bank en ten tweede hebben wij nog geen woning.

Maar, dankzij veel hulp weer een stapje verder. Dit begint serieus vorm te krijgen!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten