donderdag 28 juli 2016

Een drukke donderdag in Vrcen Tsjechië

Het echte leven begint in Vrcen, inclusief ziekenhuis bezoek.


Vandaag was een boeiende maar drukke dag. Omstreeks 10 uur in de ochtend zouden ze de eerste lading bouwmaterialen komen brengen. Toch spannend. Wij weten dat de Tsjechen alles op hun eigen tempo doen en dat dus 10 uur prima 11 uur of 15 uur kan worden. Maar goed, je weet maar nooit dus iedereen was er al op tijd uit. Daarbij moest onze kleine meid terug naar het ziekenhuis in Klatový voor een controle.

Dat is trouwens een apart verhaal. Jade werd maandag niet lekker, wat koortsig en hangerig. Als ouder van vijf denk je nog: Zal de vermoeidheid wel zijn. Maar dinsdag bleef ze koken en kregen wij de koorts niet omlaag met thuismedicatie. Dan naar een huisarts….een hele onderneming en vooral spannend en nieuw. Nu hebben ze in Nepomuk een Medisch centrum. Soort van polikliniek, dus daar is de man met dochter heen gegaan. Na een tijdje wachten werden ze binnen geroepen. Kort het verhaal (in het Engels) uitgelegd en er werd direct bloed genomen. Gewoon door een niet pijnlijk prikje in haar vinger. De uitslag was er binnen 10 minuten!!! Haar bloed was niet goed. Onstekingswaarden waren 138 terwijl ze 10 mochten zijn. Dus direct doorgestuurd naar het ziekenhuis van Klatový waar ze onderzocht werd door de kinderarts. Ook nog wat andere onderzoeken later en wat bleek, een maaginfectie en fikse keelontsteking! Direct kreeg ze een (pijnlijke) spuit antibiotica en een ontstekingremmer. De mededeling rust, veel drinken en de ochtend erna terugkomen voor controle waren direct het gevolg.
Wat een snelheid en wat een correcte aanpak. Had dat niet verwacht. Maar ze klaarde rustig aan op. Woensdag was ze jarig en na alvast een presentje weer naar Klatový voor de nieuwe injectie. Heel leuk vond ze het niet, maar speelgoed en vriendelijke dokter en verpleegster hielpen al meteen heel goed. Daarna de verdere cadeautjes, taart (waar ze toch alweer wat van at) en weer rustig aan rondom huis wat spelen. In de avond uit eten gegaan en ook hier pikte ze al wat mee. De hele dag geen koorts! Wonderbaarlijk. 


Deze ochtend is ze terug geweest en werd ze, na bloedonderzoek, bijna genezen verklaard. De waardes waren 40 en ze mocht toch eindelijk  morgen haar verjaardagsuitstap Zoo Plzen en Dinopark gaan doen! Heerlijk een kind zo snel te zien opknappen. Ze moet wel nog een paar dagen exact aangepaste antibiotica drankje nemen, maar we zouden zo niet zeggen dat ze zo ziek was. Een fijne (wat je fijn noemt als jouw kindje ziek is natuurlijk) ervaring rijker.

Wel interessant te vermelden: In Nepomuk, en neem aan ook in de rest van Tsjechië, hebben ze een speciaal onderzoekscentrum voor kinderen tot 19 jaar waar een huisarts, kinderarts, oogarts, tandarts ect. gespecialiseerd in kinderen werken. Wij vonden het erg kindvriendelijk! Kleine Jade werd in het Engels te woord gestaan, zij mocht zelf antwoorden, ze werd echt behandeld als de patiënt. Gek genoeg snapte ze er meer van dan wij dachten haha.


Donderdag drukte, de spullen worden geleverd voor de verbouwing en er heerst creativiteit in Vrcen.

 

Vandaag was het dus in de ochtend al een drukte van belang. De kids zijn flink aan het knutselen geslagen. De oudste heeft samen met de jongste jongens gewerkt aan de bunker, hun hut. Hele tijd gebonk, geklop en getimmer. Maar, het resultaat mag er wel zijn. Het begint echt een clubhuis te worden. Nu nog leren om al het materiaal weer op te ruimen haha.
Onze dochter heeft haar broetjes en zusje weer geanimeerd door creatief bezig te zijn in de stal. En houten bord werd in elkaar getimmerd en beschilderd….althans, dat dachten wij, de watervaste stiften van opa waren iets leuker…beetje ergernis, maar ook hier mocht het resultaat er zijn.Omstreeks half 12 was de vrachtwagen materialen er. Luca heeft opa en Kenny goed geholpen met alles naar boven te krijgen. Alles staat klaar voor de eerste drie slaapkamers en ik geloof dat vooral opa en Kenny zijn handen jeuken om te beginnen. Natuurlijk de nodige discussies wat betreft de bouwwerkzaamheden, maar goed, pap mag zijn ding doen en wij het onze….dus hij mag zijn beslissingen nemen en wij de onze haha. Nu moeten Kenny en ik het er nog over eens worden ;) .


Na het avondeten met de kids Lunabelle geborsteld, hoofdstel omgedaan en de gok met haar gewaagd. De straat op, de bergen in, het dorp door. Het was een beproeving….althans dat dacht ik want ze was heel erg braaf! Uiteraard wel een beetje dribbelig zoals ze altijd is, maar verder nergens bang voor. Om de beurt hebben de kids erop gezeten, zelfs met twee tegelijk en ze bleef braaf en vond de aandacht duidelijk prettig. Ze is zelfs, na enige overtuiging van ons, door het water gelopen!! Droom van een pony! Jammer genoeg was ik mijn gsm vergeten en kon ik geen foto maken, maar dat komt vast nog wel.

Ondertussen ben ik wat aan het rondkijken voor een maatje voor haar. Ik vind het vreselijk haar alleen te laten staan. Zelfs voor een korte periode. Een paard is een kuddedier en daarom eens rond aan het snuffelen voor een pony/paard voor erbij. Vlakbij ons zit een fokkerij van de Hucul pony. Ik had er nog nooit van gehoord, maar na het lezen van de informatie over dit ras werd ik steeds enthousiaster. Wij gaan dus binnenkort eens langs bij onderstaande fokkerij. Overigens, de prijzen hier vallen enorm mee! Dus met een beetje geluk staat Lunabelle niet al te lang alleen want ik voel mij er al niet prettig bij, laat staan onze merrie zelf.

De Hucul: 

Farma Olšovka

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten