maandag 10 augustus 2015

Vakantie Tsjechië deel 3: dinsdag Kutná Hora

Vakantie Tsjechie: Een daguitstap naar Kutná Hora.

Kutná Hora, een stad apart. Een stad die wij nog nooit eerder bezochten maar waar wij allemaal graag eens heen wilden gaan. Al veel gehoord van de St. Barbara Kathedraal en zeker van de "Bottenkerk". Ook op de facebook pagina waar ik ben aangemeld al veel moois voorbij zien komen en zo dus unaniem besloten dat wij deze zonnige dag naar deze Historische stad zouden gaan. Maar een koffie gaan drinken bij de B&B van Bert, een forumlid, die zo vriendelijk en gastvrij was ons allemaal uit te nodigen en eveneens een prachtplek is om te vertoeven, aan de rand van Kutná Hora met uitzicht op de stad. Dus als iemand na het lezen van deze blog nieuwsgierig is geworden, bij Bert in zijn B&B Kutná Hora Art zit je op de juiste plek.....om nog maar te zwijgen over alle informatie die hij weet over de stad ;).

Na dus heel wat gezelligheid en heel veel tips voor onze toekomst maar ook voor het bezichtigen trokken wij de stad in. Een klein stukje uitleg over Kutná Hora is misschien wel op zijn plaats.

Deze prachtige Historische stad ligt in Midden Bohemen op een kleine zeventig km ten Oosten van de hoofdstad Praag. Sinds 1995 is deze Zilveren Stad opgenomen op de Werelderfgoedlijst van Unesco en dat is maar goed ook. Niets hiervan zou verloren mogen gaan.
In de 12e eeuw werd Kutná Hora gesticht als mijnwerkersstad. Dit omdat er enorm veel zilver te vinden was. De hoeveelheid zilver was zo imens dat de mijnen zelfs onder de stad door liepen. Momenteel kan je er nog met een gids in, een leuke bezienswaardigheid.
Naast de Zilvermijnen zijn het Ossuarium van Sedlec, de Sint Barbarakathedraal, de Sint Jacobskerk en het Italiaanse hof zeer belangrijke historische monumenten. 
Natuurlijk is de stad zelf ook prachtig met de nog oude huizen, het prachtige plein, de kleine straatjes en de overblijfselen van de Hussitische Oorlog.
\

Het Ossuarium van Sedlec: De Bottenkerk.

Allereerst trokken wij met zijn allen naar de bekende "Bottenkerk" iets wat wij al vaak op foto, maar nog nooit in het echt hadden gezien. Het is een kleine Rooms-Katholieke kerk in een buitenwijk van Kutná Hora en een echte toeristische trekpleister. Er gaan veel verhalen rond over deze Kerk, maar de meest waarschijnlijke is dat het kerkhof zo groot werd na de pestepidemie in de 14e eeuw en daarna de Hussietenoorlog in de 15e eeuw dat er meer dan 3,5 hectare aan doden lagen.

In het midden van de 15e eeuw besloot met midden op het kerkhof een Gotische kerk te bouwen. Natuurlijk moesten hiervoor veel graven geruimd worden, de botten werden toen voorlopig bewaard onder in de kelder van deze nieuwe kerk.

In 1700 besloot de toenmalige eigenaar, Johan Blasius Santini-Aichl, het portaal en een gedeelte van de bovenverdieping van de Gotische kerk in de Barok stijl te laten bouwen. Dit is nog steeds aanwezig in de originele staat. 

De Vorstenfamilie Schwarzenberg kocht de kerk in de 19e eeuw en namen een beeldhouwer, František Rint uit Česká Skalice de opdracht om voor de inrichting van de kerk te zorgen. Aangezien er nog van ongeveer 40.000-70.000 personen botten opgeslagen waren, besloot hij ornamenten te maken om zo de kerk aan te kleden. Deze zijn de moeite van het bezichtigen waard! 
Ik geef toe, niet alleen de jongste kinderen vonden het een beetje eng, ook ik vond het maar een lugubere gedachte. Maar.....ik ben de laatste die niet zou durven toegeven dat het behoorlijk indrukwekkend was ;).

Een wandeling door de stad, met de typische Tsjechische huisjes, de barokke gebouwen en een terrasje met een kopje Káva (koffie) en de kleine maar oh zo zoete en machtige gebakjes verder kwamen we eindelijk richting de Sint Barbara Kathedraal. 
Aangezien ik hier nog een speciale pagina aan wil wijden zal ik hier geen specifieke informatie over schrijven (geen zorgen, dat komt nog!) maar enkel wat foto's plaatsen van onze wandeltocht ernaartoe. Oordeel zelf maar....
3 opmerkingen:

 1. Wat is dat voor een bal?
  Kuurgast.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb werkelijk geen idee :) Het stond aan de Kunstgalerij in Kutna Hora....het maakte ook geluid, een soort gongend....ik probeer dat nog op te zoeken/na te vragen want het was best interessant :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De bol staat voor het Museum voor moderne kunsten en is gemaakt door Aleš Veselý en staat in Kutná Hora sinds 2014.....met dank aan Kuurgast zelf ;)

  BeantwoordenVerwijderen